Produkter

Honung

Från Sidensjö

Våra bin producerar förutom honung även vax, pollen och propolis. Den mesta av vår honung packar vi som vanlig naturell honung, utmärkt på mackan, i te eller bara en tesked på morgonen. I en del av honungen tillsätter vi smakämnen, som citron och stjärnanis.

Läs mer under flikarna Honung och Smaksatt Honung.

 

Vax producerar bina från körtlar på bakroppen. Vaxet används till att bygga celler där honungen lagras och där nya bin utvecklas. Vaxet som vi samlar in återanvänds och blir till nya vaxkakor men vi tar undan en del för ljustillverkning.

 

Bipollen samlar bina från olika blommor och blandas med nektar till ett proteinfoder. Bipollen innehåller många olika aminosyror samt vitaminer och mineraler. Bipollen kan ätas som ett kosttillskott för sitt höga proteininnehåll och antibakteriella egenskaper.

 

Propolis eller kittvax samlar bina från knoppar på träd och buskar och från kåda. Bina använder propolis för att täta springor i bostaden, bikupan. Redan åtskilliga hundra år före år noll användes propolis för sårläkning på på hudåkommor. Idag används propolis i såväl naturmedicin som i traditionella läkemedel. Forskningen har hittat över 300 ämnen i propolis bla balsamer, flavonoider, hartser, terpener, vax, fettsyror och eteriska oljor. Propolis innehåller antibiotiska ämnen och är starkt decinficerande.